Lange festkjoler

Lange festkjoler

Der er ikke nogen produkter, som matcher de kriterier, du har angivet.

Vi er idag vant til at skulle til mange forskellige festlige arrangementer, hvor der kræves en lang og elegant kjole, men ikke nødvendigvis en gallakjole eller balkjole. Til sådanne lejligheder er en flot festkjole den perfekte løsning. En lang festkjole med et let skørt og behageligt stof giver den helt rigtige følelse til en festlig lejlighed, der er lettere formel eller meget afslappet. En lang festkjole kan derfor være god til bryllupper, store runde fødselsdage eller andre lignende arrangementer. Idag kan det dog være svært at vide hvornår en lang festkjole er påkrævet. Vi har ikke længere så tydelige grænser for, hvad der er formelle og ikke formelle begivenheder. I de fleste tilfælde bestemmer vi selv, om en begivenhed skal være det ene eller det andet. Det er derfor altid en god idé at høre værten omkring en mulig dress-code, da man ellers ikke kan være sikker på, om en bestemt påklædning er påkrævet. Kommer mændende i smoking eller fint jakkesæt plejer en flot lang festkjole dog ikke at være helt ved siden af. Der er da også bestemte begivenheder, som en lang festkjole generelt set er passende til, såsom bryllupper.

Som gæst til et bryllup kommer mange i lange festkjoler, da den form for påklædning understreger det specielle ved dagen og samtidig respekterer brudens ekstraordinære status og påklædning. Udover gæsterne kommer brudepigerne traditionelt set i lange festkjoler, og gerne matchende. Med tiden er man dog generelt blevet mindre striks, når det kommer til at de voksne brudepigekjoler skal være helt ens. Mange brude vælger, i selskab med deres voksne brudepiger, kjoler ud fra et bestemt farvetema, men vælger forskellige modeller, hvis dette er den bedste løsning til brudepigernes forskellige pasformer. Andre brude holder fast i modellen på kjolen, men vælger forskellige farver og nuancer på kjolerne. Nogle vælger at holde fast i traditionerne og ifører brudepigerne helt ens kjoler. Der er dog ingen fast, eller rigtig, måde at udvælge lange festkjoler til brudepigerne på. Den eneste rigtige regel, der nok aldrig vil ændre sig, er at bruden skal være tilfreds med resultatet.

En anden vigtig person, der gerne skulle føle sig speciel og strålende til et bryllup, er brudens mor. Brudens mor har traditionelt set en lang festkjole på, der gerne må være hen ad en galla kjole, men ikke en balkjole. Brudens mors kjole skal være speciel og smuk, men må selvfølgelig ikke overstråle brudens kjole. Af denne årsag vælger mange mødre til bruden lange festkjoler, der har nogle flotte detaljer, eksempelvis med perlebrodering. Det er yderligere en dominerende tendens, at brudens mors kjole har et lille ærme. Alt dette er dog helt op til brudens mor selv (og selvfølgelig også brudens beslutning i sidste ende).

At iføre sig en lang festkjole kan dog være uvant for mange. I den seneste årrække har trenden omkring kjolen med to længder vundet genlyd.

Festkjolen med to længder er oftest ankellang bag til, og lige over knæet foran. Generelt har denne slags festkjole et let skørt, der gerne er tolags. Det inderste lag lægger sig ind til kroppen, og er derfor en slags underkjole, hvor det yderste lag har et let fald ud fra kroppen. Kjolen føles derfor meget let, og er således perfekt til de sommerfester og sommerbryllupper, hvor man gerne vil undgå at iføre sig en kort kjole. Festkjolen med to længder er endvidere god, hvis man ikke er vant til at iføre sig lange festkjoler, da det er en let kjole, der ikke føles så "tung" som en lang festkjole kan gøre.

Det er oftest i forbindelse med de lange festkjoler, at der bliver spurgt ind til farver. Hvad må man - og hvad må man ikke? Spørgsmålet opstår naturligvis mest i forbindelse med bryllupper. Vi ser jo ellers den sorte farve som meget elegant og klædende til en festkjole. Men når man skal til bryllup, er sort oftest udelukket. Men hvorfor egentlig det?

Det umiddelbare svar er, at sort symboliserer sorg og derfor er forbeholdt begravelser. Men vi bruger jo meget gerne sort til andre fester. Vi synes generelt, at sort er en elegant farve til en festkjole - og mange føler sig slanke i sort Så hvorfor ikke også til bryllupper? Og hvad med mændene? De er da oftest i sort. Betyder det ikke sorg for dem?

Jeg har endda også læst, at med en sort kjole signalerer du, at du er forelsket i gommen - medmindre du er en af svigermødrene. Så betyder det, at du ikke billiger ægteskabet. Et andet sted kan man læse, at sort efter sigende skulle bringe uheld til brudeparret. Der kan man bare se..

Jeg har ikke fået det bekræftet, men jeg er selv overbevist om, at modviljen til at bære sort til bryllup handler om, at brudekjolen i gamle dage var sort. Derfor kan der måske være et levn i forbindelse med, at gæsterne ikke må have det samme på som bruden.

Hvor jeg ofte oplever kunder, der ønsker at undgå sort (men også en del, der vælger sort til bryllup), er der sjældent fokus på regler omkring andre farver. Men de kan også findes.

Blå er forbeholdt gommens mor. Nu er det bare sådan, at blå er en farve, der klæder rigtig mange rigtig godt. Så derfor er en blå kjole et flot og ret sikkert valg for de fleste - ikke kun gommens mor.

Rød er forbeholdt brudens mor - men bliver også nævnt som 'syndens farve'. Et tredie sted lyder det, at hvis du som kvindelig gæst til et bryllup bærer rødt, er det et tegn på, at du er gommens elskerinde.

Der mere omkring den røde farve. En lille historie fra 2013, hvor kronprinsesse Mary har en rød kjole på til prinsesse Madeleines bryllup. Dette blev mødt af en del kritik fra vores nordiske naboer. Ifølge kommentarer fra Sverige og Norge handler det om, at kvinden i rødt kan stjæle opmærksomhed fra bruden, og at den røde farve i øvrigt signalerer utroskab.

Men i Danmark må man gerne bære rødt til bryllup. Rød er kærlighedens farve, og man siger, at hvis brudens mor kommer i rødt, er det en blåstempling af ægteskabet. Hvis man holder fast i overtroen fra middelalderen, er den røde farve endda med til at skræmme onde ånder væk fra ægteskabet.

Når alt dette er sagt og skrevet, er der dog kun to helt klare regler:
1) Andre kvinder må ikke bære hvidt, da denne farve er forbeholdt bruden.
2) Derudover må gæstens kjole ikke overstråle brudens kjole.
Hvis du er i tvivl - spørg bruden ;-)

Jeg oplever brude, for hvem farverne er fuldstændig ligemeget - inkl. sort, og andre, hvor det betyder meget at overholde 'reglerne'. Pr. tradition er det brudens store dag, og hendes ønsker bør derfor overholdes.

Man må også sige, at hvis alle siger til hinanden, at sort ikke er ok - ja, så er det jo pludselig sådan, og man har ikke lyst til at føle sig upassende klædt.